
Rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Tczewie informuje o zmianach dotyczących sposobu pobierania próbek mięsa do badania na obecność włośni oraz zasad ich dostarczania do Pracowni Badania Mięsa na obecność włośni.
Zmiany te zostały wprowadzone na mocy Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 sierpnia 2025 r., zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa na użytek własny. Nowe przepisy obowiązują od 2 września 2025 r.
Najważniejsze zmiany
-
zwiększono masę pobieranej próbki mięsa – od teraz, niezależnie od gatunku zwierzęcia, musi ona wynosić minimum 100 g (dotychczas 50 g),
-
próbka nie powinna zawierać powięzi, tkanki łącznej ani tkanki tłuszczowej.
Zasady pobierania próbek
-
Próbkę pobiera się z jednego z mięśni w miejscach predylekcyjnych, uwzględniając kolejność określoną w tabeli.
-
W przypadku braku odpowiedniej ilości tkanki mięśniowej w pierwszym z miejsc predylekcyjnych, próbkę pobiera się z kolejnych miejsc wymienionych w tabeli.
-
Gdy niemożliwe jest pobranie próbki z mięśni predylekcyjnych:
-
u świń próbkę pobiera się z mięśni części żebrowej lub części mostkowej przepony, mięśni szczęki, języka, mięśni brzucha, a gdy i te są niedostępne – z innych mięśni,
-
u zwierząt innych niż świnie – z innych dostępnych mięśni.
-
Pobieranie próbek u świń
W przypadku badań przeprowadzanych u świń próbkę mięsa pobiera i dostarcza do Pracowni Badania urzędowy lekarz weterynarii. Jest to związane z faktem, że dokonuje on badania poubojowego wraz z pobraniem próbki do badania w kierunku włośni. Obowiązek ten wynika z faktu, iż powiat tczewski znajduje się w obszarze objętym ograniczeniami II (tzw. strefa różowa).
Opisywana sytuacja dotyczy pozostałych zwierząt, które mogą być poddawane ubojowi na użytek własny i w odniesieniu do których wykonuje się badanie mięsa na obecność włośni.
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI - pobierz
Pismo w sprawie zmiany rozporządzenia - mięso na użytek wlasny - pobierz
Załączniki
- Rozporządzenie ws wymagań wet przy prod mięsa przeznaczonego na uż wł
- Pismo w sprawie zmiany rozporządzenia - mięso na użytek wlasny