
Informacja w związku z pojawiającymi się ogniskami ASF na terenie woj. pomorskiego
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Tczewie, w związku z pojawiającymi się licznymi ogniskami ASF u dzików na terenie woj. pomorskiego, w powiatach malborskim, sztumskim i kwidzyńskim oraz w ostatnim czasie na terenie miasta Gdyni, a co za tym idzie, zwiększającym się zagrożeniem przeniesienia wirusa na teren powiatu tczewskiego informuje, że jednym z pierwszych widocznych sygnałów/symptomów pojawienia się choroby na określonym obszarze/terenie i wzrostem bezpośredniego zagrożenia dla istniejących hodowli trzody chlewnej, jest znaczny wzrost śmiertelności u dzików. ASF jest chorobą, na którą chorują wyłącznie świnie i wszystkie gatunki świniowatych (w tym dziki), nie uleczalną, kończącą się zawsze śmiercią zwierzęcia.
W związku z powyższym na podstawie Ustawy z dnia 11 marca 2004 roku o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt informuję, że każdy dzik, który zginął na skutek wypadku komunikacyjnego, jak i martwy znaleziony w terenie leśnym, polnym itp. podlega niezwłocznemu zgłoszeniu do Inspekcji Weterynaryjnej, najbliższemu podmiotów (burmistrza, prezydenta miasta) lub Centrum Zarządzania Kryzysowego.
Właściwa współpraca wszystkich podmiotów na terenie naszego powiatu jest jedynym gwarantem obronienia gospodarstw utrzymujących trzodę chlewną przed klęską ekonomiczną.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Tczewie przypomina że spełnienie przez właściciela gospodarstwa utrzymującego trzodę chlewną wymagań, wynikających z rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 sierpnia 2021 r. w sprawie w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń polega na obowiązku:
1) umieszczenia przy wejściach do budynków, w których utrzymywane są zwierzęta, tablic z napisem „Osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony'',
2) wprowadzaniu do gospodarstwa świń zaopatrzonych w świadectwo zdrowia,
3) utrzymywaniu świń w gospodarstwie w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne,
4) karmieniu świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących,
5) przestrzeganiu zakazu żywienia świń odpadami gastronomicznymi lub materiałem paszowym zawierającym odpady gastronomiczne,
6) utrzymywaniu świń w gospodarstwie w sposób wykluczający kontakt ze zwierzętami wolno żyjącymi i ze zwierzętami domowymi,
7) sporządzeniu przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki, oraz bieżące aktualizowanie tego spisu,
Posiadacz świni znajdującej się w siedzibie stada w obszarze objętym ograniczeniami I jest obowiązany zgłosić kierownikowi biura ARiMR w terminie 2 dni:
- większenie lub zmniejszenie liczebności stada za wyjątkiem urodzeń,
- ubój zwierzęcia gospodarskiego,
8) wyłożeniu mat dezynfekcyjnych przed: wejściami do gospodarstwa w którym są utrzymywane świnie i wyjściami z tego gospodarstwa oraz przed wejściami do budynków lub pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie i wyjściami z tych budynków lub pomieszczeń, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość - nie mniejsza niż 1 m, a także stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego,
9) wyłożeniu mat dezynfekcyjnych/zainstalowaniu niecek dezynfekcyjnych przed wjazdami do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie i wyjazdami z tego gospodarstwa, przy czym szerokość wyłożonych mat/zainstalowanych niecek dezynfekcyjnych powinna być nie mniejsza niż szerokość wjazdów i wyjazdów, a długość - nie mniejsza niż obwód największego koła środka transportu wjeżdżającego lub wyjeżdżającego z tego gospodarstwa - a także stałe utrzymywanie mat dezynfekcyjnych/niecek dezynfekcyjnych w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego,
10) stosowaniu przez osoby wykonujące czynności związane z obsługiwaniem świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie obuwia,
11) bieżącemu oczyszczaniu i odkażaniu narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanego do obsługi świń,
12) używaniu przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności,
13) prowadzeniu rejestru środków transportu do przewozu świń, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w rozumieniu art. 3 pkt. 1 w związku z art. 2, ust. 2, rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069 / 2009, zwanych dalej „produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego", wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestru wejść do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie,
14) wykonywaniu czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie,
15) wdrożeniu programu monitorowania i zwalczania gryzoni,
16) uniemożliwieniu osobom postronnym wchodzenia do budynków, w których są utrzymywane świnie,
17) wnoszeniu i wwożeniu na teren gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, zwłok dzików, tusz dzików, części tusz dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i wykonywania czynności związanych z obsługą świń przez osoby, które w ciągu ostatnich 72 godzin uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne,
18) prowadzeniu uboju świń w celu produkcji mięsa na użytek własny zgodnie z przepisami:
Świnie muszą przebywać w siedzibie stada, w której ma zostać wykonany ubój gospodarczy minimum 30 dni przed ubojem lub od urodzenia, oraz muszą zostać poddane badaniu przedubojowemu i poubojowemu przez urzędowego lekarza weterynarii. Posiadacz świń ma obowiązek poinformować powiatowego lekarza weterynarii na 48 godziny przed planowanym ubojem o jego zamiarze.
Jednocześnie obowiązuje zakaz wykonywania uboju świń w celu produkcji mięsa na użytek własny, innych niż utrzymywanych w tym gospodarstwie,
19) obowiązkowemu zgłoszeniu do powiatowego inspektoratu weterynarii lub urzędowego lekarza weterynarii każdego padnięcia świni w gospodarstwie.
Oryginalna treść pisma w załączniku.