
PIW: zmiana metody badania na włośnie
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Tczewie przypomina, że mięso pozyskane z u boju świń na potrzeby własne oraz mięso dzików odstrzelonych podlega obowiązkowemu badaniu na obecność włośni. Zgodnie z krajowymi przepisami, co najmniej 24 h przed dokonaniem uboju zwierząt, posiadacz zwierzęcia zobowiązany jest poinformować powiatowego lekarza weterynarii, właściwego ze względu na miejsce planowanego uboju.
Zgłoszenie takie można dokonać w formie:
🔹 pisemnej według druków dostępnych na stronie lub w sekretariacie Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Tczewie,
🔹 telefonicznie pod nr telefonu (58) 531-15-53,
Aby dokonać zgłoszenia telefonicznie trzeba przygotować niezbędne informacje:
🔸 imię i nazwisko, miejsce i adres zamieszkania;
🔸 gatunek i liczba zwierząt poddawanych ubojowi;
🔸 numer identyfikacY.iny zwierzęcia/zwierząt poddawanych ubojowi;
🔸 miejsce i termin uboju;
🔸 imię i nazwisko, adres oso by uprawnionej do przeprowadzenia u boju
🔸 inne dane mające na celu ułatwienie kontaktu z informującym;
Obowiązek hodowcy świń
Istnieje obowiązek badania mięsa świń, bobrów, nutrii i dzików na obecność włośni. Dopuszcza się ubój na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa na użytek własny zwierzęta:
🔸 zdrowe, po upływie okresu karencji określonego dla użytego produktu leczniczego weterynaryjnego.
Dodatkowo ze względu na fakt, iż powiat tczewski znajduje się w strefie „ochronnej" związanej z występowaniem afrykańskiego pomoru świń na terenie Polski, ubój w gospodarstwie świń dopuszcza się, pod warunkiem, że:
1. Stado jest zarejestrowane w ARiMR i posiada numer siedziby stada,
2. Świnie zostały oznakowane zgodnie z ustawą o systemie IRZ,
3. Stado posiada status urzędowo wolny od choroby wirusa Aujeszky'ego,
4. Były one utrzymywane w tym gospodarstwie co najmniej przez 30 dni przed ubojem,
5. Świnie planowane do uboju, zostaną poddane badaniu przedubojowemu świń,
6. Mięso pozyskane w wyniku takiego uboju zostanie poddane badaniu poubojowemu,
7. Mięso pozyskane od ubitej świni zostanie zbadane na obecność włośni.
Ponadto należy zgłosić w terminie 2 dni od zdarzenia Kierownikowi Biura Powiatowego ARiMR fakt uboju (strefa ochronna/żółta).
Gdy zaistnieje podejrzenie wystąpienia afrykańskiego pomoru świń próbki do badania laboratoryjnego w kierunku afrykańskiego pomoru świń pobiera się przy przeprowadzaniu badania przedubojowego świń albo badania poubojowego mięsa z tych świń.
Próbki do badania mięsa na obecność włośni pobiera i bada urzędowy lekarz weterynarii.